Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort bezowy ze śliwkami
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Irena
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
?liwki umyć, wydrylować, pokroić na połówki.
Masło utrzeć z 10 dag cukru i cukrem waniliowym.
Ciągle ucierając kolejno wbijać 2 całe jajka i 2 żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
Ciastem napełnić natłuszczoną i posypaną tartą bułką tortownicę.
Na wierzchu poukładać śliwki, posypać je cynamonem.
Piec 30 minut w temp.
200 st.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć pianę.
Zapiekać jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu posypać zrumienionymi na suchej patelni migdałami.
   
Składniki:
50 dag śliwek
1/2 kostki masła
niepełna szklanka cukru
mała torebka cukru waniliowego
4 jajka
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Tort bezowy ze śliwkami

 
Telewizory
45_25