Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Toffi
  Ocena: (4.4 pkt.) Oceniało 142 osób.

Przepis dodał(a): Malwina
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.
Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.
Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.
Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto.
Te dwa placki upiec dzień wcześniej.


¯elatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Następnie dodać żelatynę i wymieszać.


Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.


Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała).
Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów.
Włożyć do lodówki na 24 godziny.
   
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki prawdziwego miodu
½ kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy

Krem śmietankowy:
1 litr śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
½ szklanki cukru pudru

Polewa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
płatki migdałowe
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Toffi

 
Telewizory
45_16