Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Stefanka
  Ocena: (3.9 pkt.) Oceniało 23 osób.

Przepis dodał(a): Irena
[2007-07-04]
 
Sposób przygotowania:
Aby przygotować krem, masło utrzeć z cukrem puderm i żółtkiem, dodać przesiane przez sito kakao i olejek rumowy.

Szklankę mleka wlać na głęboki talerz.
W mleku moczyć hertbatniki, z tym że pierwszych dziesięć moczyć tylko z jednej strony.
Na szklanej podstawie ukaładać herbatniki moczoną stroną do góry, tak by stworzyły prostokąt 5x2.
Tak przygotowane herbatniki posmarować cienką warstwą kremu i układać drugą warstwę herbatników, moczonych z dwóch stron.
Ponownie posmarować kremem.
Czynności te powtarzamy do wyczerpania herbatników.
Wstawić na pół godziny do lodówki.

Przygotować polewę: do rondelka włożyć wszystkie składniki, ucierać polewę, podgrzewając na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zawżała.
Jeśli w trakcie podgrzewania polewa zbyt gęstnieje, dodać łyżkę wody.
Zdjąć z ognia i przez parę chwil nadal polewę mieszać.
Gdy polewa już wyra?nie zastyga, wyjąć ciasto i polać je polewą.
Na bokach ciasta polewę rozsmarować nożem.
Posypać płatkami lub wiórkami.
   
Składniki:
Około 100 herbatników
250 gram masła
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
czubata łyżka kakao
połowa porcji olejku rumowego
szklanka mleka

polewa:
szklanka cukru
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka mleka
2 czubate łyżki kakao
1 łyzka czubata masła
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Stefanka

 
Telewizory
45_8