Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Rolada orzechowa
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 31 osób.

Przepis dodał(a): Karina
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto.


Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.
Ostudzić.
Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.


Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany.


Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.


Schłodzoną roladę włożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej.
Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem.


Piec około 1 godziny w temperaturze 190 °C.


Wystudzoną roladę posmarować lukrem utartym z cukru pudru i śmietany.
   
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 jajko
10 dag masła
2 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:
20 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka rumu

Lukier:
2 łyżki śmietany
15 dag cukru pudru
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Rolada orzechowa

 
Telewizory
45_17