Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pleśniak
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 84 osób.

Przepis dodał(a): Wiola
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielic pianę.
Z podanych składników (cukier, mąka, tłuszcz, żółtka jaj, proszek do pieczenia i śmietana) zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części; jedną większą i dwie mniejsze.
Do jednej z mniejszych części dodać kakao.Ciato włożyc na ok.
1 godzinę do zamrażalnika.
Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (zamiast tego mozna użyć papieru do pieczenia ciasta), układać warstwami (ciasto ścieramy na tarce jarzynowej grubej) białe ciasto, dżem (np.
jagodowy, z czerwonejporzeczki, leśny), białe ciasto, ubitą pianę (pod koniec ubijania dodajemy cukier), ciasto ciemne(z dodatkiem kakao).Pieczemy na złoty kolor ok.
35 min.Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty jak szarlotkę.
   
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
kostka margaryny
5 jaj
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliniowy
1 łyżka śmietany
1-2 łyżeczki kakao

1 słoik dżemu
1/2 szklanki cukru
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Pleśniak

 
Telewizory
45_26