Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pijak
  Ocena: (4.6 pkt.) Oceniało 49 osób.

Przepis dodał(a): Jadzia
[2007-07-23]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać 15 dag cukru,15 dag suchego maku, 15 dag wiórek kokosowych, łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać razem i upiec ciasto.
Na placek położyć krem:
Krem przygotować z 1/2 l mleka.14 dag cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego, masła.
Biszkopty namaczać w wódce i układać na masę.
Na każdy okrągły biszkopt układać jedną rodzynkę a potem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 1/2 margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody.
   
Składniki:
białka - 6 szt
biszkopty okrągłe - 2 torebki
cukier - 14 dag
cukier puder - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 torebka
kakao - 2 łyżki
mak suchy - 15 dag
margaryna - 1/2 kostki
masło - 1 kostka
mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mleko - 1/2 L
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 5 dag
wiórki kokosowe - 15 dag
woda - 2 łyżki
wódka - 1 szklanka
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Pijak

 
Telewizory
45_43