Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Murzynek z pysznym kremem
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 28 osób.

Przepis dodał(a): Władzia
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao.
Wymieszać.
Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzić i przekroić na dwa placki.


Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać.
Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę.
Wymieszać i podzielić krem na połowę.


Na jeden placek wyłożyć połowę kremu.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.


Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto.
Schłodzić w lodówce.
   
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem bananowo-kokosowy:
3 banany
1 łyżka soku z cytryny
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania „śmietan-fix”
15 dag wiórek kokosowych
10 dag czekolady mlecznej lub białej

Do dekoracji:
ok. 10 dag wiórek kokosowych
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Murzynek z pysznym kremem

 

45_15