Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Mazurek makowo-kokosowy
  Ocena: (4.4 pkt.) Oceniało 35 osób.

Przepis dodał(a): Zosia
[2008-02-04]
 
Sposób przygotowania:
Cisto:
Białka ubic na sztywną pianę i dalej ubijając wsypać cukier.
Wymieszać z dodawanymi po trochu: rozpuszczoną i ostudzona margaryną, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wypłukanym suchym makiem.
Piec 30-40 min.

Masa:
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać.
Drugą zagotować i wlać do niej mleko z mąką i wiórkami.
Ogrzewać aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie budyń oziębić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Porcjami dodawać budyń ucierająć do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć budyniem kokosowym.
Wierzch dowolnie ozdobić.
   
Składniki:
Ciasto:
10 białek,
szklanka cukru,
pół kostki margaryny,
szklanka mąki,
szklanka maku,
pół małego opak. proszku do pieczenia.

Masa:
2 szklanki mleka,
kostka masła,
3 łyżki krupczatki,
8 łyżek wiórków kokosowych,
żółtko,
szklanka pudru.
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Mazurek makowo-kokosowy

 
Telewizory
45_44