Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Makowiec
  Ocena: (1.5 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Stasia
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem na gładką masę.
Gotową masę jajeczną połączyć ze sparzonym i odsączonym makiem.
Ubić na sztywno pianę z białek, wymieszać z masą jajeczno-makową, dodać tartą bułkę i olejek.
Ciasto ostrożnie wlać do dużej tortownicy, piec około godziny.
Można je wyjąć z tortownicy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Nadaje się do jedzenia od razu, ale można też, po przełożeniu różnymi masami i udekorowaniu, zrobić z tego ciasta tort makowy.
   
Składniki:
50 dkg maku,
40 dkg cukru,
10 jaj,
2 łyżki tartej bułki,
2 krople olejku migdałowego.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Makowiec

 
Telewizory
45_18