Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Makowe ciasto z wiśniami
  Ocena: (4.4 pkt.) Oceniało 16 osób.

Przepis dodał(a): Danka
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i razem posiekać.
Następnie dodać proszek do pieczenia, 8 łyżek cukru, jajko oraz 8 łyżek wody i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki.
Mak zmiksować.
Zagotować 2 szklanki wody, wlać do maku i odstawić.
Budyń wymieszać z 10 łyżkami cukru i ze szklanką mleka.
Pozostałe mleko zagotować i, mieszając, wlewać rozrobiony budyń.
Na blaszce rozwałkować 2/3 ciasta, i posypać je bułką tartą.
Wiśnie umyć i wydrylować.
Ugotowany budyń dokładnie wymieszać z makiem, 3 jajkami i śmietaną.
Gotową masę rozsmarować na cieście i obłożyć wiśniami.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Piec 50 minut w temperaturze 180°C.
   
Składniki:
50 dag mąki
30 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła
50 dag maku
4 jajka
2 opakowania budyniu
3 szklanki mleka
1,5 kilograma wiśni
2 łyżki tartej bułki
szklanka śmietany
8 łyżek wody
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Makowe ciasto z wiśniami

 

45_22