Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Jogurtowiec
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Czesia
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
2 galaretki tego samego koloru rozpuszczamy w mniej niż 1/2 litra wody, mieszamy z jogurtem, dodajemy rodzinki - odstawiamy do lekkiego "ścięcia".

Formę wykładamy biszkoptami, wylewamy część masy - układamy owoce (według uznania - truskawki, maliny czy poza sezonem owoce z puszki), zalewamy resztą masy - odstawiamy do lodówki.

Na zastygłe ciasto wylewamy pozostałe dwie galaretki sporządzone w/g przepisu na opakowaniu (można również przed zalaniem wyłożyć owoce).
   
Składniki:
3/4 litra jogurtu naturalnego,
4 galaretki (2 różne kolory),
biszkopty,
rodzynki,
owoce.
Uwagi:
Jogurt naturalny często zastępuję maślanką. Nie zalecam jogurtów owocowych ze względu na efekt końcowy - w połączeniu z galaretką wychodzi potem bardzo słodki. Owoce można zastąpić dodatkowo przyrządzonymi, kolorowymi galaretkami posiekanymi w drobną lub grubą kostkę.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Jogurtowiec

 
Telewizory
45_34