Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Jabłecznik z bitą śmietaną i lodami waniliowymi
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 6 osób.

Przepis dodał(a): Olga
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek, dodać pokrojone masło, całość lekko wymieszać.
Utworzyć dołek, wbić jajka i zagnieść szybko ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części - jedną położyć na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką blaszkę, na ciasto ułożyć warstwami obrane i pokrojone jabłka, a na wierzch położyć resztę ciasta (można w ciasto włożyć całe migdały).
Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Piec ok.
45 min.
w piekarniku nagrzanym do 180° C.
Wyjąć ciasto z piekarnika, pokroić, ułożyć na talerzyk, udekorować lodami i bitą śmietaną.
?mietanę i pojemnik, w którym będziemy ubijać śmietanę, schłodzić.
Do śmietany dodać 2 łyżeczki cukru pudru, ubić.
   
Składniki:
3 szkl. mąki,
3 jajka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szkl. cukru,
1 kostka masła,
1.5 kg kwaśnych jabłek (szara reneta,
boskop,
antonówki),
cynamon,
cukier waniliowy,
lody waniliowe,
śmietana kremówka,
cukier puder.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Jabłecznik z bitą śmietaną i lodami waniliowymi

 

45_10