Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Jabłecznik
  Ocena: (4.1 pkt.) Oceniało 74 osób.

Przepis dodał(a): Ewelinka
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru.
Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Połowę ciasta umieścić w formie.
Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50 - 60 min.
   
Składniki:
40 dkg (2 szkl.) mąki pszennej,
5 dkg (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej,
25 dkg margaryny,
4 jaja,
20 dkg (1 szkl.) cukru pudru mały proszek do pieczenia,
70 dkg oczyszczonych jabłek,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Jabłecznik

 

45_9