Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Fale dunaju
  Ocena: (4.5 pkt.) Oceniało 25 osób.

Przepis dodał(a): Hania
[2007-07-23]
 
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka.
Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą.
Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.

Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru.
Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki.
Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia.

Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem.
Mieszać na jednolitą masę.
Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście.
Gdy stwardnie polać polewą czekoladową.
   
Składniki:
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 torebka
jabłka - 2-3 szt
jajka - 5 szt
kakao - 2 łyżki
kwaśna śmietana - 3 łyżki
margaryna - 1 kostka
masło - 1 kostka
mąka - 30 dag
mleko - 1/2 L
polewa czekoladowa - 1 do dekoracji
proszek do pieczenia - 1-2 łyżeczki
wódka - 1 odrobina
żółtko - 1 szt
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Fale dunaju

 
Telewizory
45_39