Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto z malinami
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 16 osób.

Przepis dodał(a): Kaśka
[2007-07-12]
 
Sposób przygotowania:
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C.
Następnie w naczyniu rozbij jajka, dodaj żółtka i cukier - roztrzep wszystko tak, aby nie powstała piana.
Teraz dodaj mąkę i rozetrzyj ją, po czym wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj, dosypując nasiona pinii.
Rozłóż maliny w okrągłym żaroodpornym naczyniu do pieczenia tarty (O średnicy 20 cm).
Posyp owoce cukrem wanilinowym i obtocz je w nim, potrząsając naczyniem, a na koniec delikatnie wlej na maliny ubitą masę.
Wstaw naczynie na około 45 minut do piekarnika i - kiedy ciasto się zetnie, a jego powierzchnia się zarumieni - posyp cukrem waniliowym.
Podawaj ostudzone do letniej temperatury.
   
Składniki:
75 dag malin
2 jaja
2 żółtka
7,5 dag cukru
5 dag mąki
250 ml płynnej śmietanki
5 dag nasion orzechów pinii
cukier wanilinowy winiary
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Ciasto z malinami

 
Telewizory
45_19