Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ciasto maślane z truskawkami
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 9 osób.

Przepis dodał(a): tttusia
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Masło, ½ szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, jajka zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać i zmiksować 20 dag mąki i proszek do pieczenia.
¯ółtka, ½ szklanki cukru, cukier wanilinowy, 3 łyżki mąki zmiksować i dodać do mleka, chwilę gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy.
Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły krem.
Po wystygnięciu ułożyć truskawki i zalać lekko stężoną galaretką.
Wstawić do lodówki.
   
Składniki:
¾ kostki masła
½ szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
20 dag mąki
1 łyżkę proszku do pieczenia

krem:
½ l zagotowanego mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 czubate łyżki mąki
2 galaretki (truskawkowa, brzoskwiniowa)
1 kg truskawek
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Ciasto maślane z truskawkami

 
Telewizory
45_13