Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Budyniowiec
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 239 osób.

Przepis dodał(a): Luiza
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę i margarynę posiekać, dodać resztę składników i dobrze zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części.
Jedną częścią wyłożyć blachę.
Jabłka obrać, wydłubać gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, wycisnąc sok i wyłożyć na surowe ciasto.

Masa: w 1 szklance mleka rozrobić budynie i ugotować je w reszcie wrzącego mleka z cukrem (można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
Gotowy budyń wyłożyć na jabłka i zetrzeć na to druga połowę surowego ciasta.

Piec w 180-200 stopni około 40 minut.
   
Składniki:
Ciasto:
35 dkg mąki krupczatki,
10 dkg cukru pudru,
2 jajka,
20 dkg margaryny,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg jabłek.

Masa:
2 szklanki mleka,
2-3 łyżki cukru,
2 budynie waniliowe
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Budyniowiec

 

45_33