Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Blok czekoladowy
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 213 osób.

Przepis dodał(a): Pati
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Tłuszcz, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao wkładamy do garnka lub miski o pojemności ok.
2-2,5 l.


Stawiamy to na małym ogniu i cały czas mieszamy aż tłuszcz się rozpuści.
Gotujemy jeszcze przez 3 minuty (mieszając bo kakao łatwo się przypala) i odstawiamy do ostygnięcia.


W tym czasie odmierzamy sobie mleko w proszku i kruszymy herbatniki.


Do lekko przestudzonej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak, aby powstała piękna gęsta gładka masa.
Teraz wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.


Tak przygotowaną masę wykładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem podłużnej formy (korytka) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 6).
   
Składniki:
1 kostka palmy,
0,5 szklanki wody,
0,5 szklanki cukru,
2-3 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy,
2 paczki herbatników (Pettit Beurre),
3 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!),
bakalie wg uznania.
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Blok czekoladowy

 

45_31