Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Bakaliowiec
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Jadzia
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Najpierw robimy masę.
Należy odzielić białka i żółtka.
Białka ubić osobno.
¯ółtka, cukier puder i waniliowy wymieszać razem, stopniowo dodając (niekoniecznie przemielony) twaróg.
Na koniec dodać białka, razem to wszystko dobrze zmiksować.
Gotową masę przełożyć do garnka i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając (żeby się nie przypaliło).
Po zagotowaniu dodać wymieszaną z mlekiem w osobnej szklance mąkę ziemniaczaną.
Wszytko szybko wymieszać.
Dodać posiekane bakalie.
Masę jeszcze ciepłą wylać na wyłożoną herbatnikami blachę, potem wierzch przykryć jeszcze jedną wartwą herbatników i na to wylać polewę czekoladową.
Ciasto odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce na jakąś godzinkę, tak aby stężało.
   
Składniki:
4 jaja,
cukier waniliowy,
1,5 szklanki cukru pudru,
1 kg twarogu,
ok. 1 kg różnych bakalii (wg własnego uznania),
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
0,5 szklanki mleka,
herbatniki (na prostąkątną blachę potrzeba około 5 paczek),
polewa (najlepiej białą lub mleczną czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka).
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Bakaliowiec

 
Telewizory
45_30