Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babka rumowo-bakaliowa
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Emi
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
?liwki i rodzynki opłukać i osączyć.
?liwki pokroić na małe kawałki i razem z rodzynkami, morelami zalać rumem.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem i ucierając dodawac stopniowo jajka i mąkę bakalie , orzechy i pozostały alkohol.
Dużą formę z kominkiem posmarować masłem opruszyć bułką tartą i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Piec 60-70 min w piekarniku nagrzanym do temp.180C.
Ostudzoną babke polukrować
Przygotować lukier: masło rozgrzać dodać mleko i cukier, gotować 5 min.
Babkę smarować ciepłym gęstym lukrem.
   
Składniki:
NA BABKę:
2 szklanki mąki,
20 dag masła,
15 dag cukru,
łyżka cukru do pieczenia,
85 ml rumu,
15 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
15 dag moreli,
po pół szlanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich i sułtanek,
łyżka świeżej startej skórki z pomarańcza.

NA LUKIER MLECZNY:
40 dag masła,
szklanka cukru,
1/3 szlanki mleka,
zapach waniliowy.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Babka rumowo-bakaliowa

 
Telewizory
45_29