Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babka piaskowa
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 171 osób.

Przepis dodał(a): Kleo
[2007-07-20]
 
Sposób przygotowania:
Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Do miski włożyć margarynę, cukier, żółtka jaj, rozdrobnioną wanilię.
Produkty w misce dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Ubić pianę z białek i dodając do ciasta na przemian z mąkami ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.
200-210 st..
Po 35-40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone.
Upieczone ciasto po wyjęciu z pieca, po 5-6 minutach wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.
   
Składniki:
125 g margaryny lub masła
1/3 laski wanilii
150 g cukru
4 jajka
160 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 g masła do wysmarowania formy
20 g tartej bułki
cukier puder do posypania
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Babka piaskowa

 
Telewizory
45_36