Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babka marmurkowa
  Ocena: (4.4 pkt.) Oceniało 73 osób.

Przepis dodał(a): Wiki
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem.
Dodać zółtka, dodać mąkę pszenną i ziemiaczaną przesiane z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy.
Masę połączyć z mlekiem, ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
2/3ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylac na wierzch jasnego ciasta.
Piec około 45 min.
w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
   
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
niepełna szklanka mąki ziemiaczanej,
20 dag margaryny,
1 1/2 szklanki cukru,
4 jaja,
3/4 szklanki mleka lub śmietany,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
1 łyżka kakao,
tłuszcz i tarta bulka do formy.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Babka marmurkowa

 

45_27