Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Babka jogurtowa
  Ocena: (2.5 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Agusia
[2007-06-28]
 
Sposób przygotowania:
Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok.
45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto powinno być bardzo pulchne.

Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość.
   
Składniki:
4 duże jaja
450 g mąki pszennej
350 g cukru
300 ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli aromatu waniliowego
100 gram rodzynek
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Babka jogurtowa

 
Telewizory
45_4