Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Likier wiśniowy
  Ocena: (3.6 pkt.) Oceniało 124 osób.

Przepis dodał(a): Ilona
[2007-06-26]
 
Sposób przygotowania:
Wiśnie (wraz z pestkami) zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień, codziennie wstrząsać.
Następnie zlać płyn znad wiśni przez lejek z watą do innego naczynia, a wiśnie przesypać cukrem i wymieszać przez wstrząsanie.
Naczynie z wiśniami i cukrem pozostawić zamknięte w ciepłym pomieszczeniu (można pozostawić na słońcu) na 2—3 tygodnie, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni wstrząsać.
Syrop, który powstanie zlać znad wiśni przez lejek z watą do butelki z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe wiśnie zalać zagrzaną połową wody (podanej w proporcji), wymieszać wstrząsając, ponownie zlać płyn przez lejek z watą do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu.
Połączone płyny odstawić na 2 - 3 tygodnie do sklarowania.
Po tym czasie należy zleć likier znad powstałego osadu przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowany.
   
Składniki:
dojrzałe wiśnie - 75 dag
cukier - 75 dag
spirytus (95°) - 3 szklanki (750 ml)
woda - 1 szklanka (250 ml)
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje z Alkoholem - Przepis na Likier wiśniowy

 
Telewizory
35_5