Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Krupnik
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Zosia
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
Cynamon, go?dziki, imbir, laskę wanilii i gałkę muszkatołową zalać spirytusem.
Macerować 14 dni, co drugi dzień mieszając.
Aby przygotować litr krupniku, do wysokiego garnka należy wlać gorącą wodę i dodać miód.
Gotować kilkanaście minut, zbierając szumowiny.
Do przestudzonego wywaru dodać 5 ml przygotowanej wcześniej zaprawy i kwasek cytrynowy, a następnie wlewać powoli, stale mieszając, spirytus.
Krupnik przelać do gąsiorka i pozostawić na 3-6 miesięcy do sklarowania.
Po tym okresie ściągnąć klarowny płyn, a pozostałe resztki przefiltrować.
   
Składniki:
200 ml gorącej wody,
0,5 kg miodu pszczelego,
4 ml roztworu kwasku cytrynowego 10%,
0,5 l spirytusu,
cynamon, go?dziki,
imbir, laska wanilii,
gałka muszkatołowa.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje z Alkoholem - Przepis na Krupnik

 

35_32