Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Koniak domowy
  Ocena: (3.9 pkt.) Oceniało 45 osób.

Przepis dodał(a): Kazik
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
?liwki umyć, osuczyć, włożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem i wódką, włożyć drzazgę dębową, dobrze zamknąć i odstawić na 4–6 tygodni w ciemne miejsce.
Co kilka dni potrząsnąć naczyniem.
Po tym czasie zlać płyn przez lejek z watą lub bibułą.
?liwki zalać wodą ?ródlaną, dobrze potrząsnąć i zostawić na 2 dni.
Następnie przecedzić i dodać pozostały sok do alkoholu i pozostawić do sklarowania.
Po kilku dniach zlać delikatnie wódkę znad osadu i przecedzić do butelek.
Jeśli przelejemy go do butelek po markowym koniaku, sukces murowany.
   
Składniki:
12,5 dag dobrych suszonych śliwek bez pestek (kalifornijskie ),
125 ml spirytusu,
500 ml wódki (250 ml spirytusu i 250 wody ?ródlanej),
500 ml naturalnej niegazowanej wody ?ródlanej
Uwagi:
Drzazgę dębową robimy takich wymiarów, aby można było ją umieścić w butelce.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje z Alkoholem - Przepis na Koniak domowy

 

35_31