Pyszne Przepisy Kulinarne
Pyszne Przepisy Kulinarne
  
Słownik | Składniki zywieniowe | Kontakt
 
Nasze przepisy:    Ciasta   Dania Główne   Surówki i Sałatki   Desery   Napoje   Zupy   Sosy  
  
Napoje - przepisy kulinarne
Napoje Bezalkoholowe , Napoje z Alkoholem Przepisy Kulinarne Napoje
 
 
Napoje z Alkoholem : Koniak domowy
 

Koniak domowy


Przepis dodał(a): Kazik
[2007-07-25]
Oceń przepis. Oceniało 38 osób.
Ocena: Ocena(4.2 pkt.)  
Twoja ocena: (kliknij)
 
          
Sposób przygotowania:
?liwki umyć, osuczyć, włożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem i wódką, włożyć drzazgę dębową, dobrze zamknąć i odstawić na 4–6 tygodni w ciemne miejsce.
Co kilka dni potrząsnąć naczyniem.
Po tym czasie zlać płyn przez lejek z watą lub bibułą.
?liwki zalać wodą ?ródlaną, dobrze potrząsnąć i zostawić na 2 dni.
Następnie przecedzić i dodać pozostały sok do alkoholu i pozostawić do sklarowania.
Po kilku dniach zlać delikatnie wódkę znad osadu i przecedzić do butelek.
Jeśli przelejemy go do butelek po markowym koniaku, sukces murowany.
   
Składniki:
12,5 dag dobrych suszonych śliwek bez pestek (kalifornijskie ),
125 ml spirytusu,
500 ml wódki (250 ml spirytusu i 250 wody ?ródlanej),
500 ml naturalnej niegazowanej wody ?ródlanej
Uwagi:
Drzazgę dębową robimy takich wymiarów, aby można było ją umieścić w butelce.
 
 
 
 
 
   
 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje z Alkoholem - Przepis na Koniak domowy

35_31