Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kminkówka
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Grzechu
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Nasiona kminku opłukać, osączyć na sicie i wsypać do słoja.
Zagotować wodę.
Rozpuścić cukier w cieplej wodzie i po schłodzeniu wymieszać go ze spirytusem, następnie wlać do słoja z kminkiem.
Przykryć słój i odstawić na 5-6 dni.
Po zakończeniu maceracji przefiltrować wódkę przez watę i rozlać do butelek.
Kminkówkę można sporządzić także na olejku kminkowym.
W tym celu należy zrobić najpierw zaprawę: 1 ml olejku kminkowego miesza się ze 100 ml spirytusu o mocy 95ż i otrzymuje się 1-o procentowy roztwór olejku.
Następnie 5 ml tej zaprawy dodaje się do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wódki czystej o mocy 45ż, po czym miesza się zawartość i wlewa do butelek.
Wódka nadaje się do spożycia po leżakowaniu.

Kminkówkę, podobnie jak inne nalewki ziołowe, można podawać z lodem w szklance jako aperitif przed posiłkiem.
   
Składniki:
500 ml spirytusu o mocy 95ż,
1 łyżka cukru,
550 ml wody,
3 łyżki suszonego kminku.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje z Alkoholem - Przepis na Kminkówka

 

35_24