Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Absynt
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 273 osób.

Przepis dodał(a): Leon
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
Umieść suche zioła w dużym słoju.
Zwilż lekko.
Dodaj 800 ml 85-95-procentowego alkoholu.
Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany.
Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrząsając od czasu do czasu.
Pó?niej dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień.
Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle, ile się da.
Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie.
Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana.
Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje, nie jest godne nazwy absynt.
W czasie destylacji zmień naczynie odbierające, gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady.
Możesz zachować odpady i dodać je do pó?niejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu.
Użyj tylko dobrego destylatu.
Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.
Zabarw destylat, dodając: 4,2 g liści mięty, 1,1 g liści melisy, 3 g liści piołunu, 1 g skórki cytryny, 4,2 g korzenia lukrecji.
Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni.
Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj.
Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku.
Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.
   
Składniki:
30 g liści piołunu,
8,5 g liści hyzopu lekarskiego,
1,8 g kłącza tataraku zwyczajnego,
6 g liści melisy,
30 g owocu anyżu (biedrzeńca),
25 g owocu kopru włoskiego,
10 g anyżu gwiazdkowanego (badian),
3,2 g owocu kolendry siewnej,
800 ml spirytusu 85-95%
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje z Alkoholem - Przepis na Absynt

 
Telewizory
35_25