Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kompot z dyni
  Ocena: (4.7 pkt.) Oceniało 165 osób.

Przepis dodał(a): Maryla
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wyjąć miąższ, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Przygotować zalewę: Ocet zagotować na małym ogniu z cukrem, wodą i przyprawami.
Do wrzącej zalewy włożyć pokrojoną w kostkę dynię, zmniejszyć ogień, gotować tak długo, aż kostki dyni będą miękkie (15-20 minut).
Od czasu do czasu ostrożnie zamieszać.
Gorącą dynię przełożyć do słoików, polać zalewą i natychmiast szczelnie zamknąć.
Zapasteryzować (8-10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku), odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia.
Przechowywać w spiżarni w ciemnym i chłodnym miejscu.
   
Składniki:
2 kg dyni,
2,75 szklanki cukru,
5 szklanek wody,
1½ szklanki octu winnego z białego wina,
6 go?dzików,
laska cynamonu długości 25 mm,
30-50 g świeżego korzenia imbiru,
parę kropel kwasku cytrynowego (niekoniecznie).
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje Bezalkoholowe - Przepis na Kompot z dyni

 

36_19