Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kawa karmelowa
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Paweł
[2007-06-26]
 
Sposób przygotowania:
Na patelnię z grubym dnem wsyp trzy łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, wolno mieszając, aż cukier się rozpuści.
Podgrzewaj do momentu, aż karmel będzie miał ciemnozłoty kolor.
Ostrożnie dodaj trzy czwarte szklanki wody.
Wymieszaj dokładnie.
W misce wymieszaj kawę z pozostałym cukrem.
Dodaj gorący karmel.
Mieszaj, aż składniki się połączą, następnie dodaj wodę i esencję waniliową.
Całość wlej do blendera, dodaj mleko, śmietankę, kostki lodu i zmiksuj.

Podawaj w wysokich szklankach z bitą śmietaną na wierzchu.
   
Składniki:
4 łyżki cukru
1 szklanka wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
półtorej szklanki kostek lodu
słodka bita śmietana
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje Bezalkoholowe - Przepis na Kawa karmelowa

 

36_7