Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Frappuccino
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 87 osób.

Przepis dodał(a): Hania
[2007-08-31]
 
Sposób przygotowania:
Zaparz kawę po turecku, czyli: do garnuszka wsyp dwie duże łyżki kawy, zalej ok.
pół litra (niecałe) wody, zagotuj.
Następnie przeced?, aby nie było fusów.
Posłod? kawę 5-6 łyżeczkami cukru (nie będzie za dużo! :).
Ostud?.
W blenderze skrusz 3-4 duże kostki lodu (lód zapewne osiądzie na ściankach-to nic nie szkodzi ;) , dolej ostudzoną i posłodzoną kawę-zmiksuj ją z lodem.
Następnie dodaj lody-znowu zmiksuj.
Na końcu dolej mleko-ja to robię na oko, ale będzie go jakieś pół szklanki-ponownie zmiksuj.
Na wierzchu wytworzy się cudowna pianka.
Frappucino gotowe! :)
   
Składniki:
3-4 duże kostki lodu
ok. 0,5 l kawy
6 łyżeczek cukru
0,75 l lodów śmietankowych
ok. pół szklanki mleka
Uwagi:
Po wlaniu frappuccino do szklanki połóż na nie łyżeczką piankę, która wytworzyła się w trakcie miksowania. Cudownie zjada się ją właśnie łyżeczką :) Kawę przechowuje się oczywiście w lodówce (najlepiej w blenderze), więc przed każdorazowym podaniem zmiksuj ją przez kilka sekund (żeby nic się nie oddzielało i by utrzymać tą super piankę :)
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Napoje Bezalkoholowe - Przepis na Frappuccino

 

36_20