Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zapiekanka z serem wiejskim (lasagne)
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 202 osób.

Przepis dodał(a): tttusia
[2007-07-11]
 
Sposób przygotowania:
Pokroić 1 cebulę, rozgnieść 3 ząbki czosnku, posikać natkę pietruszki.
Składniki podsmażyć na oliwie z oliwek następnie dodać mięso.
Posolić i odstawić.
Pokroić drugą cebulę, 1 ząbek czosnku, podsmażyć.
Dodać obrane starte pomidory, przyprawy, koncentrat pomidorowy.
Gotować do odparowania wody.
Połączyć z mięsem, odstawić.
Serek z jogurtem wymieszać.
Zetrzeć żółty ser.
Na blaszce układać kolejno: płaty makaronu (bez gotowania) sos pomidorowy z mięsem, sos z serków, posypać serem aż do wyczerpania składników.
Wierzchnią warstwę makaronu polać szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem i posypać resztą tartego sera.
Piec około 45 – 60 minut w 180-200°C
   
Składniki:
500 g serka wiejskiego
0.5 kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
2 cebule
4 ząbki czosnku
7 pomidorów
mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30 %
2 jogurty naturalne po 125 g
0.25 l soku pomidorowego
40 dag żółtego sera
paczka makaronu lasagne
sól
oregano bazylia
natka pietruszki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Zapiekanka z serem wiejskim (lasagne)

 

21_9