Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Spaghetti w ostrym sosie sezamowym
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Anita
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
Przygotować makaron sposobem al'dente, schłodzić pod zimną wodą.
W dużej misce wymieszać zimny makaron z olejem sezamowym i wstawić do lodówki na 2 godziny.
W dużym garnku, na małym ogniu sporządzić sos - najpierw rozpuścić masło orzechowe, mieszając dodawać pozostałe składniki do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Następnie dodać spaghetti i dokładnie wymieszać.Potrawa powinna być chłodna, nawet zimna.
Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem i ogórkiem.
   
Składniki:
500g cienkiego makaronu spaghetti
1/2 filiżanki chińskiego oleju sezamowego
5 łyżeczek pasty sezamowej (najlepsza tzw.tahini)
2/3 filiżanki masła orzechowego (peanut butter)
3 łyżki stołowe chińskiego białego octu ryżowego
5 łyżek stołowych ostrego sosu chilli np. sambal oelek
2 suszone papryczki chilli cayenne
6 łyżek stołowych cukru
1 filiżanka bulionu z kurczaka
1 filiżanka sosu sojowego (jasnego)
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 pęczek szczypiorku
1 surowy ogórek
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Spaghetti w ostrym sosie sezamowym

 
Telewizory
21_14