Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Spaghetti Bolognese
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 417 osób.

Przepis dodał(a): Milena
[2007-07-20]
 
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obierać, posiekać.
Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce do jarzyn.
Pieczarki (umyte pod bieżącą wodą) pokroić w plasterki, paprykę - w cienkie paski.
W rondlu rozgrzać oliwę (olej) z masłem, podsmażyć (2 min) cebulę i marchewkę, wlać sok pomidorowy, dodać przyprawę do spaghetti po bolońsku i zagotować.
Do wrzącego sosu dodawać mięso, energicznie mieszając widelcem, aż rozpadnie się na małe grudki.


Następnie dodać pieczarki, paprykę i pomidory z puszki, jeszcze raz zagotować.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 min.
Doprawić do smaku czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić, wyłożyć bezpośrednio na talerze, polać sosem, posypać serem i odrobiną natki pietruszki.
Podawać natychmiast.
   
Składniki:
30 dag makaronu spaghetti
50 dag mięsa mielonego (cielęciny lub wieprzowiny)
15-20 dag pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
łyżka masła
przyprawa do spaghetti po bolońsku
10 dag startego żółtego sera (gouda) lub 2 łyżki parmezanu
1/2 papryki
cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
szklanka soku pomidorowego
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżeczki oregano
po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Spaghetti Bolognese

 
Telewizory
21_11