Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Makaron ze szpinakiem i szynką
  Ocena: (4 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Helena
[2007-07-10]
 
Sposób przygotowania:
Szpinak starannie przebrać, obciąć korzenie i twarde łodygi, umyć go kilkakrotnie i zostawić na sicie do osączenia.
Na sos rozgrzać 4 łyżki masła, zasmażyć na nim mąkę.
Dodać bulion oraz śmietanę, całość gotować na lekkim ogniu przez ok.
10 minut.
Rozdrobnić lub drobno pokroić ser pleśniowy, rozpuścić w sosie, przyprawić solą i pieprzem.
Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę.
Pozostałe masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Dodać szpinak, sparzyć go pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem.
W tym czasie ugotować makaron w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżką oleju, nie rozgotowując go.
Szynkę pokroić na długie, cienkie paski.
Wymieszać szynkę z makaronem, rozłożyć na podgrzanych talerzach.
Na makaronie rozłożyć szpinak, polać sosem.
   
Składniki:
500 g szpinaku
6 łyżek masła
2 1/2 łyżki mąki
300 ml bulionu warzywnego (z kostki)
200 g śmietany
100 g sera pleśniowego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g makaronu tasiemek
1 łyżka oleju
150 g soczystej szynki wołowej w plasterkach
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Makaron ze szpinakiem i szynką

 

21_7