Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Makaron z sosem z sera pleśniowego
  Ocena: (4.4 pkt.) Oceniało 3 osób.

Przepis dodał(a): Marta
[2007-07-11]
 
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Podczas gotowania makaronu przygotować sos:
w rondlu stopić masło, dodać mąkę i smażyć przez chwilę, do lekkiego zrumienia.
Do rondla wlać mleko i mieszać do uzyskania gładkiej masy (uwaga na grudki), doprawić solą, białym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotować jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
[W przypadku użycia "sosu białego" Knorr'a postępować wg wskazówek na opakowaniu]

Do przygotowanego sosu beszamelowego wcisnąć sok z cytryny, dodać pokruszony ser i mieszać do momentu rozpuszczenia sera (w sosie będą pływały tylko strzępki pleśni).
Na koniec sos doprawić śmietaną.

Gorący makaron polać sosem serowym.
   
Składniki:
Makaron:
250 g makaronu (właściwie pasują wszystkie kształty, ładnie wygląda zielony)
łyżka oleju lub oliwy;
sól.

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła;
2 łyżki mąki;
szklanka zimnego mleka;
gałka muszkatołowa;
biały pieprz;
sól.
[można użyć "sosu białego" Knorr'a przygotowanego wg przepisu na opakowaniu]

Dodatkowo:
pół buteleczki kwaśnej śmietany;
100 g sera pleśniowego typu Rokpol (np. Lazur, gorgonzola)
sok z połówki cytryny.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Makaron z sosem z sera pleśniowego

 
Telewizory
21_8