Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Makaron duszony z brokułami i kalafiorem
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Iza
[2007-08-01]
 
Sposób przygotowania:
Brokuły i kalafior obierz z liści, poodcinaj końcówki łodyg, podziel na różyczki zostawiając przy każdej z nich małą łodyżkę.
Umyte marchewki pokrój w kostkę.
W trzylitrowym rondlu zagotuj na dużym ogniu 2 litry lekko osolonej wody.
Wrzuć do niej brokuły, kalafior i marchewkę i - po doprowadzeniu zawartości rondla do wrzenia - zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia, przez 3-5 minut, aż brokuły i kalafior staną się kruche.
Następnie brokuły i kalafior odced? i dokładnie opłucz pod zimną wodą.
Jeżeli marchewka okaże się jeszcze za twarda, gotuj dalej do miękkości.
Na rozgrzaną patelnię z olejem, utrzymując średni ogień, powrzucaj kolejno makaron, brokuły, kalafior i marchewkę, podduś je przez 4-6 minut i dopraw solą i pieprzem, wyłóż wszystko na talerz, a brokuły i kalafior polej zasmażką z masła i tartej bułki oraz przybierz potrawę świeżymi listkami bazylii.
   
Składniki:
2 wiązki świeżych brokułów
kalafior
ugotowany makaron
2 marchewki
2 łyżki masła
bułka tarta
listki świeżej bazylii
olej
sól
pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Makaron duszony z brokułami i kalafiorem

 
Telewizory
21_16