Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Lasagne italiano
  Ocena: (1.1 pkt.) Oceniało 175 osób.

Przepis dodał(a): Aleksandra
[2008-03-13]
 
Sposób przygotowania:
W śrenim garnku rozgrzewamy oliwe z oliwek ,dodajemy posiekany drobno czasnek.
Marchew pietruszke tarkujmy na dużych oczkach, natke pietruszki i cebule drobno kroimy i smarzymy razem z czosnkiem.Po ok 5min smarzenia dodajemy mieso mielone i mieszamy.
Nastepnie gdy mieso nabierze kolorow wlewamy sos pomidorowy solimy i pieprzymy do smaku.
Zostawiamy na małym gazie na ok 30 min.Przyzadzamy sos beszamel.
W garnuszku rozgrzewamy maslo mieszajc przypruszamy je mąką gdy sie wszytko zrumieni zalewamy mlekiem i mieszajac czekamy az zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia.
Blache wykladamy papierem aluminiowym.
Lejemy pierwsza warstwe sosu,potem makaron sos pomidorowy, beszamel parmezan i znow makaron sos pomidorowy beszamel seri tak do konca.
Jesli zostanie nam sosu mozna zalac nim cala lazanie bo sekret nie gotowania makaronu to to ze wchlania on wode z sosu wiec im go wiecej tym lepiej.
Przykrywamy blache szczelnie folia aluminiowa bo makaron pod wplywem ciepla i sosu rosnie i sos moze wyciekac i palic sie w piekarniku wiec platow lasani i warstw sosu powino byc do ok 3/4 wysokosci blachy.
Pieczemy ok 1.30 min w temp 180 st.C po tym czsie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze ok 10 min.
   
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
4 marchewki
nać pietruszki
szklanka mleka
3 łyżki masła
odrobina mąki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ser parmezan
1l sosu pomidorowego
opakowanie makaronu do lasagne
Uwagi:
Smacznego
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Lasagne italiano

 

21_17