Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Lasagne
  Ocena: (4.5 pkt.) Oceniało 81 osób.

Przepis dodał(a): Ania
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy.
Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy sie do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazylii.
Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sos dusimy jeszcze przez około 15 minut.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po 3 sztuki lasagne do osolonego wrzątku na 4 minuty (wlać trochę oleju do wody, by płatki się nie sklejały)
Musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego.
Sos: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażkę, następnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok.
100g sera żółtego.
Przygotowujemy sobie wąską blachę, smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, następnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki polewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty.
Pieczemy w piekarniku ok.
40 minut w temperaturze 200 stopni.
   
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 czerwone papryki
3 cebule
czosnek (parę ząbków)
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
pieprz
słodka papryka w proszku
sól
szklanka przegotowanej wody
olej do smażenia
oregano
bazylia
1 pudełko makaronu lasagne
30 dag sera żółtego

Sos:
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
5/6 litra mleka
sól
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Makarony - Przepis na Lasagne

 

21_6