Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sos z maślaków
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 18 osób.

Przepis dodał(a): Bogna
[2007-07-07]
 
Sposób przygotowania:
Maślaki obieramy i płuczemy.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy ją na tłuszczu do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy maślaki, solimy i dusimy na małym ogniu dość często mieszając.
Od czasu do czasu można dodać odrobinę wody aby potrawa się nie przypaliła.
Po około godzinie duszenia dolewamy śmietanę i dusimy jeszcze kilka chwil.
Całość dla dekoracji posypać natką pietruszki.
Pachnie wspaniale i tak też smakuje! Najlepiej podawać z pieczywem lub ziemniakami.
   
Składniki:
1 kg maślaków
1 duża cebula
po 2 łyżki masła smalcu i oleju
3/4 szklani gęstej śmietanki
sól
siekana natka pietruszki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne sosy - Przepis na Sos z maślaków

 

46_2