Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sos waniliowy
  Ocena: (4.6 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Elka
[2007-07-18]
 
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego.
¯ółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko , cały czas mieszając.
Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą , postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu , aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając.
Zdjąć z ognia.
Mieszając lekko wystudzić.
   
Składniki:
1 szklanka mleka,
3-4 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
2 dkg masła,
aromat waniliowy lub laska waniliowa.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne sosy - Przepis na Sos waniliowy

 
Telewizory
46_14