Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sos myśliwski
  Ocena: (3.6 pkt.) Oceniało 29 osób.

Przepis dodał(a): Dorota
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w ? szklanki wody.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, podrumienić, a następnie rozprowadzić wywarem z grzybów, dodać przecier pomidorowy, zagotować.
Ogórek obrać, pokroić w drobne słupki.
Podobnie pokroić grzyby, boczek i dodać do sosu.
Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem.
Można dodać do sosu 2-3 ziarenka jałowca.
Podawać z kluskami lub kopytkami.
   
Składniki:
10 g suszonych grzybów
40 g smalcu
80 g cebuli
40 g mąki
80 g wędzonego boczku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 mały ogórek kiszony
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1 kostka rosołowa z drobiu
sól
cukier
pieprz
papryka mielona
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne sosy - Przepis na Sos myśliwski

 

46_1