Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Majonez klasyczny
  Ocena: (2.3 pkt.) Oceniało 40 osób.

Przepis dodał(a): Karina
[2007-07-20]
 
Sposób przygotowania:
¯ółtka włożyć do miseczki, dodać sok z cytryny i odrobinę soli, ucierać (np.
mikserem) w jedną stronę, póki żółtka nie staną się gładkie i jednolite.
Nie przerywając ucierania (zawsze w tę samą stronę), niewielkimi porcjami dolewać oliwę - najlepiej po kropli.
Kolejną porcję wlać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta.
Kiedy sos nabierze już konsystencji gęstej emulsji, ilość dolewanej oliwy można trochę zwiększyć.


Po zużyciu całej oliwy majonez należy jeszcze chwilę ucierać, aby był gęsty, jednolity, puszysty i lśniący, a potem doprawić do smaku odrobiną cukru, szczyptą białego pieprzu i niewielką ilością musztardy.
Majonez podaje się do różnego rodzaju zimnych mięs, wędlin, ryb, jaj ugotowanych na twardo oraz do sałatek i surówek.
Uwaga! Składniki majonezu, tzn.
żółtka, oliwa i sok z cytryny, muszą mieć jednakową temperaturę, najlepiej około 20°C.
   
Składniki:
2 surowe żółtka
szklanka oliwy (oleju sałatkowego)
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
szczypta cukru, soli i białego pieprzu
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne sosy - Przepis na Majonez klasyczny

 

46_17