Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Szaszłyki z pieczarek
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Jola
[2007-07-16]
 
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić, umyć, odciąć korzonki.
Cebulę obrać, pokroić w plastry.
Ze śliwek wyjąć pestki.
Boczek wędzony pokroić na 1/2 cm plastry wielkości 3x3.
Tak przygotowane produkty nadziewać na szpadki szaszłykowe, w kolejności: pieczarka (sam kapelusz), boczek, śliwka, cebula, pieczarka, itd.
Posolić pieczarki i cebulę, całość posypać pieprzem.

W szerokim rondlu lub podłużnej brytfannie mocno rozgrzać olej.
Do wrzącego wkładać szaszłyki i smażyć do momentu przyrumienienia pieczarek (szaszłyki można rownież wstawić na blasze do bardzo gorącego piekarnika na ok 45 min)
Jako zakąske podawać zielną sałatę lub salatkę z pomidorów i białym pieczywem.
Można też podawać z ryżem na sypko jako drugie danie.
   
Składniki:
20 pieczarek
4 średnie cebule
20 śliwek świezych lub mrożonych
18-20 plasterków wędzonego boczku
1 szklanka oleju
sól, pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Szaszłyki z pieczarek

 

47_22