Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Ryż z warzywami
  Ocena: (2 pkt.) Oceniało 75 osób.

Przepis dodał(a): Klara
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy ryz na "nie za miekko", nie ma się rozpadać, można do wody wrzucić kostkę rosołkową, curry, jak kto lubi.

Wrzucamy na odrobinę rozgrzanej oliwy cebulę pokrojoną w czastki (naprawde musi być gorąca patelnia, a wtedy zamiast udusić warzywa - lekko je obsmażymy, jeśli zacznie przywierać, należy delikatnie podlać wodą, ale najlepiej na sam koniec - wydobędziemy smak.
Jak juz się zarumieni dorzucamy marchewke pokrojoną w słupeczki, po chwili dorzucamy resztę warzyw z paczki mrożonkowej (fajnie jak sa w niej pieczarki i czerwona fasolka) podlewamy troche sosem sojowym, doprawiamy na pikantnie, można dodać curry jak ktoś lubi, ja daje pieprz cayenne, pieprz ziolowy, przyprawe kotanyi do masła ziolowego, czasami odrobine przyprawy knorr do dań chinskich.

Jak już warzywa gotowe i ryż rownież, przerzucamy osaczony ryz na patelnie z warzywami, doprawiamy jesli trzeba, mieszamy chwile podsmazajac i konsumujemy.
   
Składniki:
ryż
warzywa (cebula, marchew, mrożonka do dań chinskich lub inna dowolna)
przyprawy (kostka rosołowa lub smakowa, sos sojowy, plus inne ulubione)
oliwa
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Ryż z warzywami

 

47_37