Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pierogi z kaszą i suszonymi grzybami
  Ocena: (3.5 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Klara
[2007-07-14]
 
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć dokładnie, zalać przegotowaną i wystudzoną wodą, pozostawić do następnego dnia, aby namiękły.
Nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Odcisnąć.
Kaszę przebrać, opłukać na gęstym sicie.
Zmierzyć, ile mamy wywaru z grzybów i dodać tyle wody, aby było dwa razy więcej płynu niż kaszy.
Zagotować wodę z wywarem grzybowym i wsypać kaszę do wrzątku.
Ugotować na sypko.
Cebulę obrać, pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor ze słoniną lub boczkiem pokrojonym na drobne skwarki.
Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać.
Ugotowaną kaszę z podsmażoną cebulą, grzyby i jaja na twardo zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać soli i pieprzu do smaku.
Jeśli farsz okaże się za rzadki, dodać trochę tartej bułki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec okrasić pierogi tłuszczem ze skwarkami.
   
Składniki:
Ciasto:
35 dag (2 pełne szklanki) mąki
około 3/4 szklanki wody
1 jajko

Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
6-7 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
8 dag słoniny lub wędzonego boczku do gotowania
2 jajka
tarta bułka
sól i pieprz do smaku
8 dag słoniny lub wędzonego boczku do okraszenia pierogów
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Pierogi z kaszą i suszonymi grzybami

 

47_11