Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pierogi z kapustą i grzybami
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 140 osób.

Przepis dodał(a): Beata
[2007-07-16]
 
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę i namoczone przez noc grzyby włożyć do garnka i zalać wodą.
Po dodaniu 4 łyżek oliwy gotować, aż zmiękną.
Ostudzić, odsączyć z wody i mocno wycisnąć.
Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać do farszu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przełożyć farsz na patelnię i podsmażyć, by lekko zgęstniał.
Dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i łyżeczki masła, dodając ok.
3 szklanek wody.
Ciasto rozwałkować, a następnie wycinać z niego szklanką krążki.
Każdy z nich napełnić farszem i zagnieść brzegi.

Lekko osoloną wodę doprowadzić w dużym garnku do wrzenia, wrzucać pierogi.
Gotować 6-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
   
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajo
szczypta soli
łyżeczka masła

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
6 łyżek oliwy
2 cebule
1 jajo
pieprz i sól do smaku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

 

47_21