Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pierogi z jagodami
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 14 osób.

Przepis dodał(a): Ela
[2007-07-17]
 
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: jagody przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, dobrze
osączyć.
Posypać 2 łyżkami cukru z cynamonem, delikatnie wymieszać (przez
potrząsanie), odstawić na 15 min.


Zagnieść ciasto na pierogi rozwałkowac cienko,
wyciąć krażki średnicy 6-7 cm.
Na każdy krążek nałozyć łyzeczkę jagód, złozyc na pół i zlepić brzegi.


Gotowac w lekko osolonym wrzatku.
Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień,
gotować jeszcze 2-3 min.
Wyjąć łyzką cedzakową, osączyć, przełożyć na połmisek.
Podawać polane zrumienionym masłem.
Osobno podać śmietanę z cukrem.
   
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki,
1 małe jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sól.

Farsz:
600 g czarnych jagód,
2 łyzki cukru zmieszanego z cynamonem.

Inne:
masło do polania pierogów,
250 ml śmietany ubitej z 2-3 łyżkami cukru.
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Pierogi z jagodami

 
Telewizory
47_25