Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pierogi ruskie
  Ocena: (4.5 pkt.) Oceniało 56 osób.

Przepis dodał(a): Sara
[2007-07-16]
 
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem.
Dodać ser i całość zmiksować na gładką masę.
Cebulę obrać i zrumienić w odrobinie tłuszczu.
Podsmażoną cebulę dodać do masy ziemniaczano-serowej, wymieszać, dodać przyprawy, wymieszać.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, masło i wszystko to rozetrzeć.
Rozcierając (najlepiej ręką) powoli dolewać wodę.
Ugnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub kubkiem (będą większe), nakładać farsz i zaklejać.
Wrzucać do wrzątku i gotować kilka minut.
Podawać z podsmażoną cebulką, posypane pieprzem.
   
Składniki:
CIASTO:
1/2 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 płaska łyżeczka masła
230 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli

FARSZ:
1 kg ziemniaków
500 g twarogu
2 cebule
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ostra papryka
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Pierogi ruskie

 

47_20