Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Omlet na przejedzenie
  Ocena: (2 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Leeons
[2009-04-12]
 
Sposób przygotowania:
Jaja wybijamy do miski, dodajemy mleko, solimy i pieprzymy.
Rozkłócamy widelcem, ale bez przesady (chodzi o \"byle jakie\" wymieszanie, a nie o stworzenie jednolitej masy).
Na dobrej patelni rozpuszczamy masło - powinno go być na tyle dużo, by równomiernie pokryło całe dno.
Kiedy masło lekko się spieni, wlewamy masę jajeczną i smażymy, cały czas odsuwając lekko (do środka) brzegi omletu, można też ruszać patelnią - by surowa masa wlewała się pod spód.
Gdy powierzchnia omletu jest galaretowata (lekko ścięta), posypujemy go parmezanem, wyłączamy ogień i przykrywamy.

Kromki bułki skrapiamy winem i oliwą i pieczemy na silnie rozgrzanej patelni grillowej z obu stron, aż do lekkiego przypalenia.


Omlet zsuwamy na talerz, składając go na pół.
Można posypać natką pietruszki.
   
Składniki:
{na jedną porcję)
2 jaja
1 łyżeczka startego parmezanu
grubo zmielony, kolorowy pieprz
łyżka białego wina wytrawnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka mleka
kilka kromek bułki (np. bagietki)
masło (sporo)
sól
Uwagi:
Parmezan musi być oryginalny, najlepiej starty tuż przed posypaniem omletu.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Inne dania główne - Przepis na Omlet na przejedzenie

 

47_43